3 Aralık 2011 Cumartesi

Past Perfect Tense


A – Kullanım Alanları:
– Geçmişte olmuş iki olayı anlatırken, daha önce olanı gösterebilmek için bu zaman kalıbı kullanılır. Bir anlamda, “geçmişin geçmişi” olarak nitelendirilebilir. (Verilen iki cümlede, eğer hangisinin önce olduğunun bir önemi yoksa, iki cümle de past tense olarak kurulabilir ama eğer kafa karışıklığı oluşmaması istenen bir durumsa, o zaman hangisinin daha önce olduğunu belirtmek için past perfect tense kullanılır.)
Örnek:
When I arrived, Pakize had left. (Ben vardığımda, Pakize gitmişti.) (Pakize’nin gitmesi, benim oraya varmamdan daha önce gerçekleşmiş anlamı çıkmaktadır.)

– Bu zaman kalıbında genellikle when (-diğinde), after (-den sonra), as soon as (…-er …-mez), by the time that (-e kadar) gibi bağlaçlar kullanılır. Already (zaten, çoktan), ever (hiç) gibi zaman belirteçleri de yine bu zaman kalıbında kullanılabilirler.
B – Olumlu, Olumsuz ve Soru Cümlesi Biçimleri:
Past Perfect Tense’de Olumlu Cümle
Bu zaman kalıbında yardımcı fiil olarak had kullanılır ve fiil ise, aynen present perfect tense fiilleri gibi düzenli ve düzensiz oluşuna göre biçim değiştirir. Eğer fiilimiz düzenli fiilse –(e)d eki alır; Eğer düzensizse, düzensiz fiiller listesindeki fiilin üçüncü haline dönüşür.
Örnek:
When I arrived, his bus had already left. (Ben vardığımda, otobüsü çoktan gitmişti.)
Past Perfect Tense’de Olumsuz Cümle
Aynen diğer zaman kalıplarında olduğu gibi, bu zaman kalıbında da olumsuz cümle yapılırken yardımcı fiile olumsuzluk eki (not) getirilir.
Yardımcı fiilimizi aşağıdaki iki biçimde de kullanabiliriz:
Had not = hadn’t
Örnek:
She hadn’t worked in the office before the boss came. (Patron gelmeden önce çalışmamıştı.)
Past Perfect Tense’de Soru Cümlesi
Olumlu cümleyle aynı kurallara sahiptir, tek farkı yardımcı fiilimiz olan “had” in cümle başına gelmesidir. (Eğer “ne, nerede, kim, niçin, ne zaman, ne kadar” gibi herhangi bir soru kelimesi kullanılacaksa, en başa o soru kelimesi getirilir, ardından yukarıda belirtilen kurallar uygulanır.)
Örnek:
Had she eaten anything? (Herhangi bir şey yemiş miydi?)
- Eğer sorumuz olumsuz olacaksa, yardımcı fiilimiz olumsuz yapılır.
Örnek:
Hadn’t she eaten anything? (Herhangi bir şey yememiş miydi?)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder